Brunsviger er en virkelig lækker kage lavet på gærdej. En brunsviger er klart bedst på dagen den er lavet, men tjek gerne mine tips og tricks længere nede under opskriften.
Denne brunsviger er den bedste jeg nogensinde har lavet og smagt. Jeg har brugt min opskrift på briochedej, som gør den så lækker og blød og så er mit trylleri i dejen danskvand. Danskvand giver en rigtig lækker dej til specielt brunsviger – men det er faktisk noget jeg bruger i de fleste af mine gærdeje.
Prøv også kringle med marcipanremonce.
Brunsviger
Sådan gør du
- Skrab kornene ud af vaniljestængerne og rør i sukkeret.
- Smuldre gær i en røreskål og tilføj danskvand.
- Lad det stå i 1 minut før sukker, vanilje, salt og æg røres i – rør godt, så gær opløses.
- Tilføj mel og lad røremaskinen ælte mikset til en dej og lad dejen køre på maskinen i cirka 7 minutter.
- Så tilføjes det kolde smør i tern, imens maskinen kører.
- Når alt smør er rørt i og ikke kan ses i dejen, så stoppes maskinen og dejen stilles til at hæve i en time med et viskestykke over skålen.
- Herefter kommes bagepapir ud på den dybe bageplade og dejen tages ud på bagepladen.
- Brug evt. lidt olie på hænderne (raps eller solsikke) til at trykke/presse dejen ud og gøre det godt flad – se gerne video længere nede i indlægget.
- Den kan ikke trykkes helt ud til kanterne – kom viskestykke over og lad dejen hæve i yderligere 40 minutter.
- Imens tændes ovnen på 180 grader varmluft.
- Smelt smør til topping i en gryde og tag gryden af varmen og rør farinen i.
- Til at starte med vil smør ligge sig ovenpå, men efterhånden som der røres godt vil de to ting mikset helt sammen – se evt. video længere nede.
- Kom lidt olie på fingrene og pres nogle gode mærker ned i dejen – men uden at trykke helt igennem.
- Kom alt fyldet ovenpå og bag nu brunsvigeren i cirka 25 minutter.
- Så skal den køle af i en halv times tid og så er den klar til servering.
- Velbekomme.
Noter
Brunsviger
Jeg bruger nogle meget tynde vaniljestænger, så derfor bruger jeg 2. Vanilje kan også undlades, det giver bare brunsvinger lidt ekstra.
Denne brunsviger er allerbedst på dagen den er lavet og skal helst nydes indenfor de først 4-6 timer – når den er afkølet, så opbevares den i lufttæt beholder. Den kan dog holde sig til dagen efter i en pose eller lufttæt beholder på køkkenbordet – MEN så skal den stykvis lige lunes kort i mikrovnen, så dejen kan blive blød igen.
Jeg har også haft fin erfaring med at fryses brunsviger. Den skal fryses ned hurtigst muligt, så når den er færdig med at køle efter en times tid, så kom den i en frysepose og frys ned. Når den tages op og tør et par timer på bordet, så kan den sagtens spises – men den bliver allerbedst ved lige at blive lunet kort i mikroovnen (ikke ovnen), så dejen bliver lækker blød.
Sådan laves brunsviger

Jeg er også at finde på de sociale medier:
Min gruppe på Facebook hvor du er mere end velkommen til at dele billeder, hvis du laver en (eller flere) retter fra bloggen her. Du kan desuden også stille spørgsmål angående mine opskrifter og jeg deler selv billeder og nye og gamle opskrifter derinde. Så der vil altid være madinspiration at finde derinde.