Hjemmelavet vaniljeekstrakt er så nemt at lave og smager himmelsk.Vaniljeekstrakt kan bruges i alt, hvor der skal bruges vanilje i. Småkager, bagværk, kage, is, cremer, saucer, risalamande, sirupper og meget andet.

Jeg foretrækker vaniljeekstrakt over alt andet. Der er ekstra meget vaniljesmag i ekstrakt, fordi der er både smagen fra stænger og korn. Jeg anbefaler faktisk at købe 10 billige stænger og bruge dem hele til ekstrakt. Så ydes vaniljesstængerne på allerbedste vis og man får et fantastisk vaniljeprodukt med masser af vaniljekorn til sine desserter. Ekstrakt behøves ikke kun laves på tomme stænger.

Dosis af vaniljeekstrakt? Vanilje er altid godt, men jeg plejer at sige 2-3 tsk svarer til en god stang. Er ekstrakt lavet på nogle hele stænger også, så er 2 tsk nok. Men når f.eks. en vaniljeis, creme eller andet skal være ekstra godt, så kan man sagtens bruge mere.

Jeg kommer altid nogle hele stænger i min ekstrakt, så den får ekstra korn i. Jeg elsker det udseende, som desserter får med vaniljekorn i. Tjek tips til ekstrakten længere nede, før du går i gang.

Prøv hjemmelavet vaniljegelato med ekstrakten.

Opskrift på vaniljeekstrakt

Hjemmelavet vaniljeekstrakt
Udskriv Pin Opskriften
4.75 fra 16 stemmer

Hjemmelavet vaniljeekstrakt

Hjemmelavet vaniljeekstrakt – holdbarheden er meget længe.
Ret Vaniljeekstrakt
Køkken Dansk, Fransk
Keyword Vanilje
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Samlet tid 25 minutter
Antal 1 portion

Ingredienser

 • 8-13 tomme vaniljestænger 8 hvis store stænger, 13 hvis små og spinkle
 • 2-4 hele stænger dog valgfrit – men det gør at ekstrakten har masser af vaniljekorn
 • 3 dl vodka meget gerne en god vodka, så det ikke rigtig smager af noget. F.eks. Smirnoff eller Absolut.
 • 2 dl sukker

Sådan gør du

 • Kom de tomme vaniljestænger i et patentglas med vodka. De skal dækkes af vodkaen, så er glasset for stort, så skær stængerne kortere og kom de mindre stykker i.
 • Bruges der også hele stænger, så åbnes de og kommes i vodkaen.
 • Luk glasset og stil et mørkt sted. Det skal stå i 6 uger og rystes lidt et par gange om ugen.
 • Efter 6 uger skal der en si over en gryde og ekstrakten hældes i. Mange af de tommer stænger vil stadig indeholde lidt vaniljekorn og er der hele stænger i, så er der endnu flere korn at få ud.
 • Tag nogle fødevaregodkendte gummihandsker på og tag et stykke stang ad gangen og med en finger skrabes kornene ud af alle stænger og kommes ned i vodkaen i gryden.
 • Når alle stænger er skrabet, så skal alle de tommer stænger ikke længere bruges til noget.
 • I gryden med vodka og vaniljekorn tilføjes sukker og hele mikset skal op og koge. Kog hele mikset, indtil det er en tynd sirup – jeg tjekker på en kold tallerken undervejs og kommer et par dråber på. Kan jeg køre en finger igennem uden siruppen løber sammen igen, så er den klar. Det tager cirka 5-10 minutter.
 • Kom den færdige ekstrakt på et patentglas, men lad den køle helt før låget lukkes helt tæt.
 • Opbevar den færdige ekstrakt mørkt og ikke for varmt.
 • Velbekomme.

Noter

Holdbarhed er 1-2 år så længe patentglasset er rent og opbevares mørkt og ikke for varmt. Jeg har min ekstrakt i et køkkenskab i et mørkt net/pose.

Smager ekstrakten af alkohol?

Nej. Alkoholen forsvinder helt/koges væk, som det hele koges ind med sukker. Så ekstrakt kan bruges i alle slags retter for både børn og voksne.

Tips til hjemmelavet vaniljeekstrakt

Vil du være helt sikker på at ekstrakten ikke krystalisere over tid? Så tag en kop og fyld med vand og dyp en pensel i og kør langs kanten af gryden indvendig, imens ekstrakten den koger, så der ikke sidder sukkerkrystaller op langs kanten. Så snart ekstrakten er færdig, så hæld den på et patentglas – men vent med at lukke låget til efter ekstrakten er afkølet, så der ikke kommer kondens.

Vil du lade ekstrakten køle i gryden, så tør gryden indvendigt med køkkenrulle for at fjerne alt kondens før ekstrakten hældes i et patentglas.

Skulle uheldet alligevel være ude og du spotter lidt krystaller i bunden, så si ekstrakten med det samme over et andet glas og sien vil hapse alle krystallerne og så skulle vaniljeekstrakten gerne kunne bruges, som sad den i skabet uden krystaller.

Hjemmelavet vaniljeekstrakt

Min gruppe på Facebook hvor du er mere end velkommen til at dele billeder, hvis du laver en (eller flere) retter fra bloggen her. Du kan desuden også stille spørgsmål angående mine opskrifter og jeg deler selv billeder og nye og gamle opskrifter derinde. Så der vil altid være madinspiration at finde derinde.

Min Instagram

Jeg er desuden også at finde på Pinterest.