En Aften Med Vegansk Og Vegetarisk Mad

En Aften Med Vegansk Og Vegetarisk Mad

Et indlæg om alle retterne jeg serverede i går, primært vegansk, men der er også nogle vegetarretter i mellem.

Et lidt anderledes blogindlæg fra mig denne gang! Jeg håber, at I vil kunne lide det! Inden jeg starter, så vil jeg gerne sige at vi bor i en meget lille lejlighed (32 kvm), så uanset hvor meget jeg drømmer om at kunne pynte en flot bord med flotte tallerkener, pænt bestik og vinglas, fin dug osv. ja så har vi simpelthen ikke plads til at have sådan noget liggende. Så det vil jeg drømme videre om, indtil vi flytter herfra om 1½ år cirka. Så hvis jeg laver flere af sådanne indlæg her i den nærmeste fremtid, så bliver det altid maden der er i fokus og ikke bordpyntning (endnu) 😀

Jeg har desuden også lige oprettet en gruppe på Facebook dedikeret til min blog her, hvor jeg vil dele hver gang der kommer noget nyt på bloggen, jeg vil også dele videoer jeg laver i køkkenet og I er mere end velkommen til at spørge løs derinde, hvis I har spørgsmål til mine opskrifter! I er mere end hjertelig velkommen derinde – gruppen er lige HER. 

I går havde vi besøg af to af min kærestes venner. Den ene er veganer, og jeg vil jo gerne gøre det hele så godt som muligt! Den anden fyr er ikke veganer, så jeg ville gerne tænke på dem begge og lave en menu, så passede dem begge. Kød blev der dog ikke serveret noget af. Der blev derfor lavet en lækker dressingen til hovedretten og en fuldfed flødeis til dessert ved siden af nice creamen (is lavet på bananer). Min kæreste insisterede på at der skulle være kartofler udover en pastasalat og bagte gulerødder, så det måtte jeg jo lave – så mad var der nok af 😀 Menuen lød sådan her:

Forret
Hjemmelavet fladbrød med frisk salsa og creme fraiche (creme fraichen selvfølgelig ikke vegansk)

Mit fladbrød er vegansk (det er fladbrød, som jeg næsten altid laver og har lavet de sidste 6 år, da det er super nemt at lave og det smager bare herligt. Det skal ikke hæve, så dejen blev rørt sammen da gæsterne kom).

Salsaen er selvfølgelig vegansk og creme fraichen blev serveret til, da det virkelig komplimentere salsaen og brødet.

Hovedret:
Plantefarsdeller
Pastasalat lavet med majspasta
Ovnbagte kartofler
Stegt tofu (dette stod min kæreste for)
Bagte gulerødder med pinjekerner
Persilledressing
Tilbehør flutes, smør, peanuts

Jeg bliver nok aldrig fan af den plantefars, det skal jeg være ærlig at sige. Jeg krydrede det med allround krydderi, farin, salt og peber og tilføjede rødløg. Men det var stadig en meget underlig smag og konsistens til mig (jeg tilføjer selvfølgelig hele opskriften længere nede, hvis du kunne tænke dig at prøve disse deller)

Vi ville gøre det så godt som muligt og fandt noget pasta, som var lavet på majsmel og ikke indeholdt æg. Pastaen var desværre ikke så god som almindelig pasta, så vil du gerne have en lækker vegansk pasta, så skal du blot købe de billige pastaskruer, da de oftes er uden æg og det smager bedre end det majspasta her 😀

Ovnbagte kartofler går man aldrig galt i byen med.

Den stegte tofu var desværre en lille katastrofe… den er heller ikke med på mine billeder, da det jo var min kæreste der stod for det. Den får I ingen opskrift på :-D. Den startede som en fin blok, som han skar ud i firkanter og så marinerede han det i soya og paprika. Senere blev det stegt på panden og her gik det galt og endte med at ligne røræg. Men han fik det prøvet og det er jo det vigtigste… men jeg stemmer nok ikke for tofu igen lige med det samme. Men det er selvfølgelig fedt at prøve noget nyt til tider 😀

Bagte gulerødder er altid lækkert. Jeg kunne desværre ikke få de sædvanlige små tynde gulerødder i små poser i min Rema, så jeg gik i en anden Rema og der havde de dem heller ikke! Så jeg lavede det med en almindelig pose gulerødder og skar de store af gulerødderne i halve. Det ærgede mig en smule, men det smagte selvfølgelig stadigvæk godt. De blev bagt med pinjekerner i ovnen. Normalt vender jeg de varme gulerødder i lidt smør til sidst for ekstra smag – men det gjorde jeg selvfølgelig ikke denne gang.

Persilledressingen er selvfølgelig ikke vegansk, men den binder hele hovedretten ret godt sammen.

Tilbehør var baguettes (vidste I godt at de billige baguettes faktisk er veganske?? Det vidste jeg ikke! Så det var jo perfekt til aftenen). Vi andre fik smør til brødet også. Sidst men ikke mindst, så var der også saltede peanuts på bordet til at give lidt crunch til.

Set i bakspejlet, så ville jeg gerne have serveret en lækker salat til også. Men der var simpelthen ikke mere plads i vores lille køleskab (vi har kun et med 2 hylder) og der var heller ikke rigtig plads til mere i vores madbudget. Jeg har jo lavet masser af mad i denne måned og da det var ved at være sidst på måneden, så var der ikke så meget plads i vores madbudget 😀 Men med det sagt, så var det en rigtig fin hovedret! Jeg stræber bare altid for at gøre det godt og vegansk er ikke noget jeg har gjort i før. Så jeg synes det var et godt første forsøg og nu har jeg også lært mere til næste gang 😀

Dessert:
Bananis “nice cream” med usødet kakao og peanut butter
Lækker vaniljeis med fløde.

Her var der valgt dessert, så alle kunne være med. Nice creamen er vegansk og vi spiste den alle sammen. Flødeisen er selvfølgelig ikke vegansk, men den var også ret lækker 🙂 Den blev lavet på min ismaskine.

Nå, det var menuen! Er I klar til nogle opskrifter?

Vi starter med forretten:

De her fladbrød er mit to go brød, når det skal være nemt og lækkert! Og at det så er vegansk er jo bare win-win! Tjek lige de lækre luftbobler i brødet på panden!

Opskrift på fladbrødet:

5-6 fladbrød

Det skal du bruge:

6 dl mel
2 tsk bagepulver
2 tsk salt
3 spsk olie
2½ dl vand

Olie til stegning

Sådan laves brødet:

Kom alle ingredienser i en røremaskine og rør indtil du har en lækker dej.

Drys lidt mel ud på bordet og ælt dejen en smule

Del dejen op i 5-6 stykker og rul det til boller.

Rul dem nu flade 4-5mm tykkelse.

Kom 2-3 spsk olie på en pande og vent til den er godt varm.

Steg så fladbrødene et ad gangen – og skru lidt ned for varmen. De skal være gyldne og gennembagte ikke sorte og rå indeni 😀

Jeg valgte at skære de færdige fladbrød ud i mindre strykker, fordi det var som en forret.

Opskrift på salsaen:
2-3 tomater skåret i små tern
2 rødløg hakket
1 håndfuld hakket basilikum
2 spsk smagsneutral olie (f.eks. raps eller solsikke)
1 spsk citronsaft
Salt og peber

Alt skal blot blandes og smages til – den smager endnu bedre hvis den laves et par timer i forvejen og får lov til at trække lidt.

Server evt. creme fraiche til.

Hovedretten:

Pastasalaten:
500 gram pasta (koges efter pakkens anvisning)
2-3 tomater skåret i tern
2 rødløg hakket
1 rød peberfrugt skåret i små tern
1 bundt persille hakket
3 spsk olie
2 spsk citronsaft
Salt og peber

Når pastaen er kogt, så skylles den under koldt vand, indtil den er helt afkølet.

Bland tomat, rødløg, peberfrugt, persille, olie og citronsaft sammen. Smag det til med salt og peber. Som salsaen, så har denne blanding godt af at trække et par timer.

Blandingen blandes sammen med pastaen lige før servering – pastaen suger nemlig saft til sig, så det er bedst at det blandes i sidste øjeblik.

Plantefarsdellerne:

400 gram plantefars
2 spsk allround krydderi
1 rødløg hakket
1 spsk farin
Salt og peber

Olie til stegning

Bland alle ingredienser sammen og rul herefter blandingen til små “kød”boller. Steg dem i lidt olie, så de får en stegeoverflade.

Persilledressing:

1 bundt persille
1 fed hvidløg
1 spsk olie
1 dl mayonnaise
2 dl creme fraiche
Salt og peber

Kom det hele i en minihakker og kør, indtil du har en flot lysgrøn dressing – smag til med salt og peber.

Bagte gulerødder:

1 kg gulerødder (aller helst dem man køber i små to go poser af 200 gram (jeg plejer at købe mine i Rema1000 – de kommer fra Gl. Estrup gartneri), ellers så almindelige gulerødder skåret så de passer i størrelsen som de små gulerødder

2 spsk olie
2 tsk tørret timian
1 tsk salt

40 gram pinjekerner

Sådan laves de:

Tænd ovnen på 180 grader varmluft (dette er også samme temperatur kartoflerne skal laves i, så varmluft er vigtig så du kan have 2 plader inde i ovnen på én gang).

Kom gulerødderne i en pose sammen med olie, salt og timian og ryst posen godt.

Kom gulerødderne på en bageplade.

De skal nu bage i ovnen i 35-40 minutter.

De sidste 5 minutter før de er færdige, så drysser du pinjekernerne over og bager dem med.

Kartoflerne:

1300 gram små nye kartofler – vasket godt og evt halveret hvis de er lidt store
2-3 spsk olie
Salt og peber

Kom det hele i en pose og ryst godt.

Hæld dem ud på en bageplade og bag dem nu i samme tid, som gulerødderne.

Sidst men ikke mindst desserten!

Banan”isen” ser ikke så godt ud på billedet – men den smager fantastisk 😀 Den bliver først blendet, når desserten skal serveres.

Banan”is”:

600 gram frosne overmodne bananer skåret i mindre stykker.
4-6 spsk usødet kakao
3-4 spsk peanut butter
1 spsk honning eller lys sirup
1-2 tsk vaniljeekstrakt (men det er valgfrit)

Kom det hele i en foodprocessor og kør, indtil du har en lækker “is” med en softice agtig konsistens. Det kan være du skal have låget af engang i mellem og trykke det hele ned med en ske (husk at slukke maskinen i mens 😉 ), for at få maskinen til at få ordentlig fat. Mikset vil virke tørt i starten, men bare rolig – det bliver en lækker softice til sidst!

Vaniljeis:

Denne opskrift hapsede jeg fra et Masterchef afsnit, hvor de skulle lave “kokkens efterfølger”. Jeg ville jo gerne prøve en rigtig kokkeis (hvis man kan sige det?), selvom jeg selv har udviklet et ton af opskrifter på is både med og uden maskine. Denne is skal i en ismaskine. Jeg synes faktisk, at isen var alt for fed. Den smagte rigtig godt og ville passe skønt med friske bær, men når jeg normalt bruger dobbelt mængde mælk i forhold til fløde, så virker det for mig ret voldsomt at spise halv fløde/halv mælk. Men med det sagt, så smagte isen rigtig godt!

Du skal bruge:

6 pasteuriseret æggeblommer
250 ml fløde
250 ml sødmælk
125 gram sukker
1 spsk vaniljeekstrakt (han brugte kornene fra en ½ vaniljestang – jeg synes bare god vaniljeekstrakt giver en meget bedre smag)

Sådan laves den:

Kom mælk og fløde i en gryde.

Pisk æg, sukker og vanilje sammen, indtil tyk og lysgul farve.

Kom nu halvdelen af æggeblandingen op i gryden til mælken og fløden.

Varm blandingen op under omrøring, indtil den rammer 80-82 grader.

Kom nu blandingen forsigtigt i den resterende æggeblanding og pisk i mens det tilsættes.

Herefter skal alt tilbage i gryden og atter varmes langsomt op til 80-82 grader, i mens der røres godt.

Massen vil nu tykne en smule.

Stil isblandingen i køleskabet i 4 timer eller indtil helt afkølet.

Kør nu på ismaskinen, indtil du har en lækker is.

Kom isen i en bøtte og frys, indtil den skal serveres (den skal i hvert fald have lov til at sætte sig i fryseren i 2-3 timer).

Hold da op et indlæg jeg fik lavet denne gang! 🙂

En masse opskrifter! Jeg beklager de knap så pæne billeder, men jeg har hverken tid eller plads til at stille op til pæne billeder, når der er gæster, hihi 😀 Kunne et sådan opslag her have interesse igen en anden gang??

Vil du gerne være sikker på at vide, når jeg har en ny opskrift på bloggen? Så kan du følge min madblog på Facebook lige her.

Jeg lægger også ind i mellem mini videoer op af mine retter, så du nemt kan se om opskriften er noget for dig 🙂 Det ville gøre mig så glad, hvis du vil følge med på siden!

Jeg har desuden også lige oprettet en gruppe på Facebook dedikeret til min blog her, hvor jeg vil dele hver gang der kommer noget nyt på bloggen, jeg vil også dele videoer jeg laver i køkkenet og I er mere end velkommen til at spørge løs derinde, hvis I har spørgsmål til mine opskrifter! I er mere end hjertelig velkommen derinde – gruppen er lige HER. 

Jeg er også at finde på Instagram 🙂

Mangler du endnu mere mad inspiration? Så kan jeg anbefale at bruge Pinterest! Du er mere end velkommen til at følge mig derinde 🙂

 Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *